24 Eylül 2010 Cuma

RDBMS: Relational Database Management System - İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi

Veritabanı içerisindeki nesnelerin birbirleri ile ilişkilerini programlanabilir biçimde düzenleyerek arşivlemeyi
amaçlayan veritabanı tasarımıdır.
Farklı tablolar içerisindeki alanların birbirleri ile olan ilişkilerini tutarak bir tablodan herhangi bir kayıt silindiğinde ya da değiştirildiğinde diğer tabloların da bu durumdan çeşitli biçimlerde etkilenmesini saglamak bu yolla mümkündür.
İlişkisel veritabanı yönetim sistemi veritabanlarının yapısını düzenler. Bu özellik sayesinde şu işlemleri yapmak olasıdır:        
  
• Verilerin doğru ve etkin biçimde saklanmasını sağlar.
• İlişkisel bütünlük kuralı (database integrity) sağlanır.
• Değişiklik kayıtları sayesinde, sistem çöktüğünde verileri kurtarmayı sağlar.

Dr. E.F.Codd ‘ un 1970 de “A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks,” isimli makalesinde belirttiği hususlar ilişkisel veritabanı modeli için esasları oluşturmuştur.

- Information rule: İlişkisel veri tabanıdaki bütün bilgiler tablo ve sütün isimleri ni kapsayacak şekilde tablo içindeki değerler olarak açıkça gösterilirler.


- Guaranteed Access : İlişkisel veri tabanındaki her bir değer tablo ismi primary key ve sütün isimlerinin kombinasyonu ile erişilebilir olmalıdır.

- Sistematic null value support : DBMS sıfır değerler ( bilinmeyan veya işlenemeyen ) için sistematik olarak destek sağlamalıdır.

- Activite online relational catalog : Veri tabanı ve onun içeriğinin tanımı logical düzeyde tablolar şeklinde gösterilir ve bu sayede veritabanı dili kullanılarak sorgulanabilir.  

- Comprehensive data sublanguage : İyi tanımlı syntax ı olan bir dil ile desteklenmelidir. Bu dil veri tanımını, maniplasyonu, bütünlük kutallarını, yetkilendirmeyi, ve transactionları desteklemelidir.
- View updating rule : Bilgiler sistem içersinden güncellenebilmelidir.

- Set-level insertion, update, deletion : Sistem erişim le birlikte ekleme, güncelleme ve silme işlemlerinide set-level olarak ( kümesel düzeyde ) yapabilmelidir.
 Pysical data independence : Uygulamalar ve ad hoc programlar fiziki erişim metodları veya saklama yapıları kullanıldığında mantıksal olarak etkilenmezler.
- Logical data independence : Uygulama programları veya ad hoc programlar tablo yapısı değiştirildiği zaman mantıksal olarak etkilenmezler.
- Integrity independence : Veritabanı dili bütünsellik kurallarının tanımlayabilme kapasitesine sahip olmalıdır. Online katalog da tanımlı ve bypass edilemez olmalıdır.
- Distrubution independece : Uygulama programları ve ad hoc programlar veri dağıtımı yapıldığında etkilenmemelidir.
- Nonsubversion : Bütünsellik kuralları bir alt düzey dil ( lower-level language ) kullanıldığı zaman by-pass edilememelidir.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder