24 Eylül 2010 Cuma

SQL Server’ın System Veritabanları

SQL Server ilk yüklendiği zaman Master, Model, Msdb ve  Tempdb olmak üzere dört adet veri tabanı sistemi içerir.


- Master Veritabanı -

 SQL Server'ın her sürümü  master veritabanına sahiptir. Bu veritabanı, sistemin bütününü izlemeyi sağlayan, özel tablolar (sistem tabloları) kümesini içine alır. Örneğin, server üzerinde yeni bir veritabanı oluşturduğumuzda, girdiğimiz kayıt master veritabanındaki sysdatabases’da yer alır. Server’ı tanımlayan herşey master veritabanında saklandığından dolayı, sistem için bu veritabanı önemlidir ve silinemez.

- Model Veritabanı -

Oluşturacağımız herhangi bir yeni veritabanı için, model veritabanı bir şablon oluşturur. Bunun anlamı, isterseniz yeni oluşturulacak veritabanlarının nasıl olacağını, model veritabanında değişiklik yaparak belirleyebilmenizdir. Örneğin, oluşturduğumuz her veritabanının içeriğinde yer almasını istediğimiz bir denetim tabloları kümesi ekleyebiliriz. Ayrıca, sistem üzerinde oluşturulan her yeni veritabanına kopyalanan birkaç kullanıcı grubu oluşturabiliriz. Model veritabanı diğer veritabanları için şablon olduğundan gerekli bir veritabanıdır ve sistemde kalmalıdır yani bu veritabanıda silinemez.

- MsDB Veritabanı -

Msdb, SQL Agent işlem sürecinin herhangi bir sistem görevini sakladığı yerdir. Veritabanı üzerinde geceleri yedekleme işleminin çalışmasına dair bir görev zamanlayıcı oluşturduysanız, bununla ilgili kayıt msdb’de yer alır. Stored Procedure’un ilk çalışması (time execution) ile ilgili kayıt da, aynı şekilde msdb’de bulunur.

- TempDB  Veritabanı -

Tempdb veritabanı,  server’ınız için anahtar çalışma alanlarından biridir. Karmaşık ya da geniş bir sorgulama yaptığınızda, SQL Server’ın geçici tablolar oluşturması gerekirse, bu işlemi tempdb yoluyla gerçekleştirir.  Aynı zamanda , geçici bir tablo oluşturduğunuzda da, üzerinde çalıştığınız veritabanında oluşturduğunuzu zannetseniz de, aslında tempdb veritabanında oluşturulur. Verinin geçici olarak saklanması gerektiği zaman da, tempdb veritabanında saklanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder