23 Eylül 2010 Perşembe

SQL ve Veri Tabanı

Veri tabanı bilgileri bir arada saklayan bir yazılımdır. Veri tabanı ile bilgilerimizi düzgün bir şekilde saklayabiliriz. istediğimiz bilgiye kolayca ulaşabilir üzerinde analiz yapabilir ve yazdırabiliriz. Birçok bilgiyi aynı anda yönetebiliriz ve birçok kişiyle aynı anda aynı veri tabanına bağlanabiliriz.

SQL veri tabanında kullanılan alt dillerden biridir. SQL ile tablolar halinde veriler kaydedebilir, sonradan o verileri silebilir ya da üzerinde değişiklikler yapabiliriz. SQL de temel komutlar olduğu gibi kendine özgü komutları da vardır.

SQL de veri tabanında verileri tablolar halinde kaydederiz.Her tabloda bir anahtar alan oluşturulur. Verileri kayıt ederken küçük gruplara ayırıp tablolamak hem daha düzenli olmasını hem de işlemleri hızlanıdırarak zaman kazanmamızı sağlar.


Örneğin: Bir kütüphane veri tabanında resimdeki gibi tablolar yer almaktadır. Tabloların kendi içlerinde alanlarına ayrılmıştır ve her tablonun anahtar alanları seçilmiştir. Tablolar arası ilişkinin kurulabilmesi için tablolarda ortak alanlar olması gerekir.

*Odunc tablosunda ve Kitap tablosunda ortak olan KitapNo alanı ile tablolar arasındaki ilişkiyi komutlarla sağlayabiliriz.

SQL deyimleri veritabanları üzerinde çeşitli işlemleri yerine getirir. Veri tabanından sorgulama yapmak için SELECT, ekleme yapmak için INSERT, güncelleme yapmak için UPDATE, silme yapmak için DELETE, yeni tablo oluşturmak için CREATE TABLE gibi komutlara sahiptir.

 Bu komutlar, işlevlerine göre şu şekilde ayrılır:

* DDL (Data Definition Language): Veri tanımlama dili 
* DML (Data Manipulation Language) : Veri işleme dili
* DCL (Data Control Language): Veri kontrol dili